Ta strona używa cookie. Ciasteczka przechowywane są w celu zapamiętania ustawień użytkownika. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możliwość wyłączenia cookies została przedstawiona tutaj.

Wojewódzki Turniej „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik” Krosno 2016

Wojewódzki Turniej „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik” Krosno 2016_4

Niemałą odwagą wykazała się uczennica naszej szkoły: Anna Sołowska z klasy 3WA, kształcąca się w zawodzie cukiernik. Jako jedna z 7 uczestników z 5 szkół województwa podkarpackiego wzięła udział w Wojewódzkim Turnieju „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”.

Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie. W części teoretycznej turnieju uczestnicy rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast w części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana, oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady.

Tematem przewodnim w tej części turnieju była „Głębia oceanu". Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli piękne torty w kształcie łódki, podwodnej wyspy udekorowane różnymi elementami z karmelu. Powstawały również interesujące ciasteczka bankietowe oraz fantazyjne figurki marcepanowe – raki, kraby, ryby, delfiny, żółwie. Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu – powstawały fantastyczne ośmiornice i wspaniałe owoce morza.

Mimo, że Ania nie zajęła miejsca na podium jest bardzo zadowolona z możliwości wzięcia udziału w tak wspaniałym konkursie. Swoje zdolności cukiernicze na co dzień spełnia w czasie praktyk, które odbywa w Cukierni „Poprawa” w Dębicy pod okiem p. Barbary Bassary- Poprawy.

Opracowała:

Joanna Mrzygłód

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com